Conceptul de CAMERA CURATA este relativ nou (in special in Romania), dar isi are totusi radacinile in incercarile - mai vechi de 100 de ani - de a controla sursele de infectii in spitale. S-a urmarit reducerea, chiar absenta, particulelor purtatoare de microbi. Pe parcursul anilor, domeniile de aplicabilitate ale camerelor curate s-au diversificat, tinand pasul cu tehnologiile moderne.
In acceptiunea de astazi, putem defini aceasta notiune ca:
o camera in care concentratia de particule din aer este controlata si care contine una sau mai multe zone curate (SUA - Federal Standard 209E);
o camera in care concentratia de particule din aer este controlata si care este construita si utilizata in asa fel incat introducerea, generarea si retentia de particule sa fie minima, iar parametrii relevanti (temperatura, umiditate si presiune) sunt deasemenea controlati
(EUROPA - ISO 14644-1).
Cele mai raspandite domenii de utilizare ale camerelor curate sunt: industria farmaceutica, industria alimentara, electronica si cel mai important in unitatile spitalicesti. Criteriile de igiena si asepsie, specifice unitatilor spitalicesti, sunt determinate de alegerea solutiilor functionale si tehnologice, atat pe intregul spital, cat si pentru fiecare din sectoarele si compartimentele medicale.
La nivelul de ansamblu al unitatilor sanitare, camere curate sunt: sali de operatii, terapie post-operatorie, tratament arsuri, asistenta medicala pentru nou-nascuti si prematuri, laboratoare: chimie, biochimie, virusologie, culturi celulare, preparare vaccinuri, control.
NORME CONSTRUCTIVE
Pardoseli Cerintele specifice in ceea ce priveste pardoselile pentru salile de operatii si restul blocului operator se refera la: rezistenta la uzura - caracteristica importanta in primul rand din punct de vedere al riscului de generare de particule prin eroziunea datorata traficului (chiar daca acesta este redus datorita specificului), coeficientii de non-retentie si non-emisie de particule de praf sa fie inferiori unei valori - limita prestabilite (aerul "spala" suprafata pardoselii), rezistivitatea transversala a materialului de finisare trebuie sa fie sub 10 Ohmi/cm (cu toate acestea se recomanda incadrarea in categoria disipator - ceea ce presupune rezistivitate in plaja 106 - 108 Ohmi/cm).
Pereti Peretii unei camere curate din domeniul sanatatii publice trebuie sa corespunda tuturor cerintelor impuse de reglementarile generale din domeniu, dupa cum urmeaza: uniformitate - se recomanda utilizarea pentru tot blocul operator a aceluiasi tip de finisaj, planeitate - jonctiunile dintre elemente sa fie realizate la nivel, fara rosturi, fisuri sau crapaturi, imbinarile pardoseala - perete sau perete - perete vor fi realizate prin forme rotunjite, in vederea facilitarii curatarii, coeficientii de non-retentie si non-emisie de particule vor fi superiori cu un ordin de marime celor pentru pardoseala, suprafetele vor fi antistatice, pentru a nu permite depunerea prafului.
Instalatii
In unitatile spitalicesti se folosesc diverse categorii de apa tratata: apa dedurizata, apa demineralizata, apa distilata, apa sterila, apa deionizata.
Apa sterilizata se foloseste la lavoarele medicale din blocurile operatorii, blocul de nasteri, sectia prematuri, sectia de arsi. Sterilizatoare se amplaseaza intotdeauna langa punctele de consum, la maxim 20 m distanta de acestea pentru a nu se pierde sterilitatea apei pe traseu: presiunea de utilizare se asigura prin cadere libera.
Circulatia apei sterilizate se face prin conducte de cupru cositorite in interior sau argintate, montate aparent, cu trasee rectilinii care sa evite stagnarea apei in conducte. Panta recomandata este de 1%. Agregatele de preparare a apei sterilizate vor fi racordate la instalatia de apa si canalizare, precum si la cea de abur de medie presiune si condens (cand nu au generator propriu de abur).
Instalatii de ventilatie, climatizare si tratare a aerului.
Clasificarea de baza a blocurilor operatorii: clasa I-a - blocurile operatorii in domenii foarte pretentioase din punct de vedere al asepsiei - transplanturi, arsuri grave, operatii pe cord deschis, imunosupresati etc., clasa a II-a - blocurile operatorii din restul categoriilor, unitatile de terapie intensiva si unitatile de prematuri.
Pentru incaperile din aceste doua clase instalatiile de tratare speciala a aerului sunt indispensabile; instalatiile vor functiona fara recirculare de aer - aer introdus 100% aer exterior, cu debite de aer peste nivelurile minime recomandate, vor fi echipate pentru realizarea in incaperi a unor temperaturi si umiditati relative ale aerului intre valorile limita recomandate si pentru filtrarea aerului in 3 trepte, din care ultima treapta, a III-a, prin filtru tip HEPA sau superior. Amplasarea filtrelor: treapta I in amonte de unitatea de tratare primara a aerului, treapta a II-a dupa ventilatorul de introducere a aerului, treapta a III-a cat mai aproape de gurile de introducere a aerului in incaperea servita.
Elemente de acces
Elementele constructive de acces sunt: usi de acces uman, dusuri de aer pentru acces uman, dulapuri de transfer materiale, guri de evacuare a aerului, panouri "service" de alimentare cu fluide tehnologice si curent electric, ferestre, panouri de iesire de urgenta, panouri de montaj utilaje.